Kennisuitwisseling over #kalfbijkoe

22.05.2023

In juni organiseert Caring Farmers zeven ochtenden voor melkveehouders die geïnteresseerd zijn in het starten met kalfjes bij de koe. De kennis over hoe je kalfjes langere tijd bij de koe houdt is bijna verdwenen. Bij slechts zo’n 25 melkveehouders van de dertienduizend is deze ervaring nog in de praktijk aanwezig, en elk van deze boeren doet het op zijn/haar eigen manier. Met de vernieuwde Wet Dieren of de uitwerking daarvan in het Convenant Dierwaardige Veehouderij komen er grote veranderingen aan. Natuurlijk gedrag wordt belangrijker, en voor koeien – graas- en zoogdieren – betekent dat zogen en grazen. Wij vonden het belangrijk om te beginnen met kennis bundelen over deze methode, op kalfjesbijdekoe.nl, want de omslag is niet makkelijk en vergt een andere bedrijfsvoering. En een andere markt: het is een omslag die inspanning vergt van de hele maatschappij. 

Kijk HIER voor het hele programma en om je aan te melden voor een boerenbijeenkomst. De plekken zijn beperkt om veel ruimte te houden voor vragen en discussie. Vol=vol. De deelname is kosteloos.

Boerenkennisochtenden voor melkveehouders:

    •  

    Meer over campagne Kalfjes bij de Koe

    De meeste kalfjes in Nederland worden direct bij de moeder weggehaald en worden vetgemest in de kalverhouderij waarna ze als kalfsvlees worden geëxporteerd. Nederlanders eten weinig kalfsvlees en velen van hen zijn zich niet bewust dat zuivel en kalfjes onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Bij boeren is de kennis om kalveren bij de koe te houden nagenoeg verdwenen. De campagne Kalfjes bij de Koe is een campagne van Caring Farmers op initiatief van twee melkveehouders en wordt ondersteund door het ministerie van LNV, Reroot the Dutch Foodsystem en het Animal Welfare Fund. De website is een transitietool voor boer en burgers om samen te werken aan meer kalfjes bij de koe: de website helpt burgers om kalf-bij-koe zuivel te kopen waardoor de boerderijen verder kunnen ontwikkelen. Aan de andere kant verzamelt de website de praktische ervaringen van boeren zodat andere boeren kunnen omschakelen en het welzijn van kalf en moederkoe verbetert. 

    Juni, Maand van het Kalf

    De Maand van het Kalf is op 1 juni feestelijk geopend op het bedrijf van Gerard Keurentjes, en met een #kalfbijkoe commercial op tv. Vanaf 2 juni zijn er verspreid door het land 9 open middagen voor consumenten. Zeven boeren organiseren een ochtend voor melkveehouders die interesse hebben om meer te horen. Bij Odin en Ekoplaza hangen de hele maand posters. Odin organiseert daarnaast nog verschillende activiteiten rondom het thema en er zijn aanbiedingen van de ‘kalf-bij-koe-boeren’. Diverse dierenwelzijnsorganisaties ondersteunen de campagne en Wakker Dier start een verkiezing voor de beste boerderij met kalfjes bij de koe. Ook zijn er webinars en staan we open voor meer ideeën!

    Kijk HIER voor het hele programma en om je aan te melden voor een boerenbijeenkomst.