Terugblik op de Maand van het Kalf

11.07.2023

Juni is afgelopen, we kijken terug op een hele geslaagde Maand van het Kalf!
Ondertussen is bekend geworden dat boerderij Ruimzicht, ofwel Gerjo Koskamp, de winnaar is geworden van de #koetjesenkalfjesverkiezing van Wakker Dier! Kijk hier voor meer informatie en hoeveel prachtige media aandacht dat dat opleverde!

Terugblik: we openden met een doorbraak!

Sinds oktober 2022 is #kalfbijkoe zuivel in het hele land te koop. Via Kalverliefde bij 288 filialen van Albert Heijn, onder de noemer Zuiver Zuivel bij álle biologische winkels. En de kaas van Boerderij Ruimzicht is te krijgen bij álle Odin filialen. 

Er is dus geen enkele reden meer om als consument níet te kiezen voor deze zuivel! Kijk hier voor alle verkooppunten: van boerderijwinkel tot AH filialen.

Samen met alle bovengenoemde partijen en Stichting Demeter hieven we op 1 juni het glas #kalfbijkoe melk: eind 2023 zal de miljoen liter verkoop gehaald worden!

Kalfbijkoe zuivel verdient landelijke aandacht en daarom trapten we af met een tv- en radiocampagne en met een paginagrote advertentie in de Krant van de Aarde. Nogmaals grote dank voor alle mensen en organisaties die binnen één week 30.000 euro doneerden aan de #crowdfunding!

#KalfbijKoe in de media

  • Mooi uitgebreid artikel in Biojournaal over de aftrap bij melkveehouder Gerard Keurentjes: de verkoop gaat dit jaar over de miljoen liter heen en dat vieren we! 
  • De opening bij WNL met een heus compliment van de Minister van Economische Zaken. Nu hopen dat ze haar wens omzet in actie! Kijk hier terug.  
  • Een hele pagina in Trouw met boer Bartele uit Holtrop die ooit startte met #kalfbijkoe, stopte en toch weer opnieuw begon. Lees het hier of kijk de mooie video die we maakten.  
  • Boer Corne van de Ruurhoeve bij Omroep Brabant 
  • Caring Farmers en boerin Rike bij Vroege Vogels: wordt #kalfbijkoe de toekomst?  
  • Niet #kalfbijkoe maar wel steeds meer acceptatie in de agrarische media dat kalveren die sociaal opgroeien gezonder zijn. NIeuwe Oogst.  
  • Gerjo van Ruimzicht in de Gelderlander: “Dieren hebben ook emotie”.

Kennisdeling tijdens Maand van het Kalf

In het hele land waren er 9 Open Dagen voor consumenten en 6 kennisuitwisselings-ochtenden voor boeren. We hopen met de kennisochtenden het aantal boeren dat met kalfbijkoe aan de slag gaat te verdubbelen. Ook hopen we dat door de open dagen en alle (media) aandacht van deze maand consumenten hun weg weten te vinden naar kalfbijkoe zuivel, via landelijke kanalen of via lokale boerderijwinkels.  

Daarnaast maakten we nieuwe video’s en beschreven meer boeren op onze website hoe zij kalf bij koe aanpakken. Kijk bijvoorbeeld naar deze video van Bartele hieronder. Hij probeerde een paar jaar geleden al eens kalveren bij de pleegmoederkoe te houden. Enkele koeien hadden met een groep kalveren een paar mooie maanden, maar de dieren draaiden niet mee in het bedrijf en de kalveren werden daardoor erg wild. Nu doet hij het anders:

Elke kilo kaas, is een kwart kilo kalf

Behalve aandacht voor zuivel van #kalfbijkoe boeren, was er ook aandacht voor kalfsvlees van het stierkalf, want “elke kilo kaas, is een kwart kilo kalf“.  Standaard in Nederland worden kalfjes direct gescheiden van hun moeder, en de stierkalveren gaan na 2-4 weken naar de gangbare kalverhouderij. Daar is de sterfte hoog. 
De kalfbijkoe boeren willen dat anders, maar daar hoort ook een andere markt bij. Veel Caring Farmers schuiven op naar dubbeldoel koeien: koeien die wat minder melk geven, maar wat meer vlees. Dan wordt het aanhouden van de stierkalveren tot ze 2-3 jaar zijn interessant voor het vlees. 
Kan er een samenwerking komen tussen vleesveehouders die omschakelen naar de stierkalveren uit de melkveesector? En willen winkels zich meer inzetten voor de verkoop van vlees van de melkvee-stieren? Dat leverde mooie discussies op. Zie hieronder de foto’s van de bijeenkomst op Boerderij Eyckenstein. 

Deze campagne is georganiseerd vanuit Stichting Caring Farmers in samenwerking met Odin, Ekoplaza (Udea), Dierencoalitie, Eyes On Animals, Zuiver Zuivel, Kalverliefde, Wakker dier en de Dierenbescherming. Veel dank gaat uit naar alle boeren die hun erf hebben opgesteld voor andere boeren en consumenten en naar Margret Wenker en Warmonderhof voor het hosten van een webinar/avondklas. 


#Boerderij Ruimzicht, #Kaasboerderij Ruurhoeve, #Boerderij Keurentjes-Pietersma, #Melkveehouderij Van Zee, #Buitenverwachting, #Boterhuys, #Boerderie de Leefhebberie, #Boerderij Naoberhoeve, #Boerderij Eyckenstein en #Boerderij Veld en Beek.