Boer en klant werken samen aan kalf-bij-koe zuivel!

Verkooppunten

In heel Nederland zijn verkooppunten waar je kalf-bij-koe zuivel kunt kopen.

Waarom het kalfje bij de koe?

Kalfjes bij de koe, diep in ons hart weten we allemaal dat het zo hoort. Voor een zoogdier zou zogen bij de moeder tenslotte de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. 

Toch is het aantal boerderijen waar kalveren bij de koe drinken, schaars geworden. Samen willen we hier verandering in brengen.  Door boeren van elkaar te laten leren, maar vooral ook door verkooppunten op de kaart te zetten zodat de consument kalf-bij-koe zuivel kan kopen. 

De meeste consumenten hebben nooit stilgestaan bij het feit dat de melk en kaas die ze consumeren, alleen maar kan worden geproduceerd als de koe ieder jaar een kalf krijgt om de melkproductie op gang te brengen. 

Het laatste nieuws

20.07.2023

Ruimzicht wint de Koetjes en Kalfjes Cup

Biologische boeren Gerjo en Jara uit Halle ontvingen op 12 juli de Koetjes en Kalfjes Cup van Wakker Dier. We zijn Wakker Dier erg dankbaar voor deze verkiezing tijdens de Maand van het Kalf. Het leidde tot heel veel media aandacht voor #kalfbijkoe:
11.07.2023

Terugblik op de Maand van het Kalf

Juni was de Maan van het Kalf, en campagne voor en door boeren, winkels en consumenten. We vierden de doorbraak - kalfbijkoe zuivel is nu overal verkrijgbaar - met een tv- en radiocampagne. En veel kennisuitwisseling onder boeren. Kijk mee terug naar een geslaagde maand.
26.05.2023

Half miljoen liter #KalfbijKoe melk verkocht

Vandaag vierden we de verkoop van een half miljoen liter #kalfbijkoe melk en de aftrap van de Maand van het Kalf. Dit gebeurde in de kalverwei van Gerard Keurentjes, biodynamisch melkveehouder in Rutten. Odin foodcoop, Kalverliefde, Zuiver Zuivel, Stichting Demeter en Caring Farmers waren erbij.

De voordelen

Kalfjes drie maanden bij de koe houden heeft verschillende voordelen. Hier zijn ze.

Kalfvlees en melk

Nederland heeft een gigantische kalverhouderij: bovenop de kalveren die Nederland zelf produceert, importeren we ook nog eens ruim 750.000 kalveren uit het buitenland en 90% verdwijnt weer als kalfsvlees naar het buitenland.

Nederlanders zijn notoire kalfsvlees mijders omdat ze het zielig vinden. Maar wil je echt duurzaam en diervriendelijk consumeren, betekent dat of géén zuivel, of minder zuivel én af en toe Nederlands (biologisch) kalfsvlees.