Boer en klant werken samen aan kalf-bij-koe zuivel!

Verkooppunten

In heel Nederland zijn verkooppunten waar je kalf-bij-koe zuivel kunt kopen.

Waarom het kalfje bij de koe?

Kalfjes bij de koe, diep in ons hart weten we allemaal dat het zo hoort. Voor een zoogdier zou zogen bij de moeder tenslotte de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. 

Toch is het aantal boerderijen waar kalveren bij de koe drinken, schaars geworden. Samen willen we hier verandering in brengen.  Door boeren van elkaar te laten leren, maar vooral ook door verkooppunten op de kaart te zetten zodat de consument kalf-bij-koe zuivel kan kopen. 

De meeste consumenten hebben nooit stilgestaan bij het feit dat de melk en kaas die ze consumeren, alleen maar kan worden geproduceerd als de koe ieder jaar een kalf krijgt om de melkproductie op gang te brengen. 

Doe mee!

Maand van het kalf

Caring Farmers organiseert samen met boeren, winkels en maatschappelijke organisaties in de hele maand juni de ‘Maand van het Kalf’. In het hele land zijn er open dagen voor consumenten, kennissessies voor boeren en diverse acties. Zoek een evenement bij jou in de buurt en doe mee!

Het laatste nieuws

26.05.2023

Half miljoen liter #KalfbijKoe melk verkocht

Vandaag vierden we de verkoop van een half miljoen liter #kalfbijkoe melk en de aftrap van de Maand van het Kalf. Dit gebeurde in de kalverwei van Gerard Keurentjes, biodynamisch melkveehouder in Rutten. Odin foodcoop, Kalverliefde, Zuiver Zuivel, Stichting Demeter en Caring Farmers waren erbij.
22.05.2023

Kennisuitwisseling over #kalfbijkoe

In juni organiseert Caring Farmers zeven ochtenden voor melkveehouders die geïnteresseerd zijn in het starten met kalfjes bij de koe. De kennis over hoe je kalfjes langere tijd bij de koe houdt is bijna verdwenen. Bij slechts zo’n 25 melkveehouders van de dertienduizend is deze ervaring nog in de praktijk aanwezig, en elk van deze boeren doet het op zijn/haar eigen manier. Mogelijk gaat de Wet Dieren in binnenkort, we weten het nog niet zeker. Maar hoe dan ook: er komen grote veranderingen aan. Als deze Wet Dieren doorgaat, schrijft het ons immers voor dat dieren hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen, en voor koeien – graas- en zoogdieren – betekent dat zogen en grazen. Wij vonden het belangrijk om te beginnen met kennis bundelen over deze methode, op kalfjesbijdekoe.nl, want de omslag is niet makkelijk en vergt een andere bedrijfsvoering. Kijk HIER voor het hele programma en om je aan te melden...
15.05.2023

Help mee, voor #kalfbijkoe op tv!

Help mee met de crowdfunding voor #kalfbijkoe op tv! Met boeren en burgers werken we aan meer bewustzijn voor het onderwerp. Hoe meer donaties, hoe vaker we onze tv commercial kunnen uitzenden en hoe meer mensen we bereiken. Doneer je ook?

De voordelen

Kalfjes drie maanden bij de koe houden heeft verschillende voordelen. Hier zijn ze.

Kalfvlees en melk

Nederland heeft een gigantische kalverhouderij: bovenop de kalveren die Nederland zelf produceert, importeren we ook nog eens ruim 750.000 kalveren uit het buitenland en 90% verdwijnt weer als kalfsvlees naar het buitenland.

Nederlanders zijn notoire kalfsvlees mijders omdat ze het zielig vinden. Maar wil je echt duurzaam en diervriendelijk consumeren, betekent dat of géén zuivel, of minder zuivel én af en toe Nederlands (biologisch) kalfsvlees.