BoerenErvaringen

Kalf bij de koe houden, iedere boer doet het anders. En iedere boer heeft met vallen en opstaan een manier gevonden die werkt op hun eigen boerderij. 

Hieronder delen een aantal boeren hun ervaringen, zodat andere boeren hier weer van kunnen leren. Van gangbaar tot biodynamisch, ze hebben enkel twee overeenkomsten: de koeien gaan veel en vaak de wei in, en een deel van de kalveren loopt minimaal 5 weken bij de moeder. 

We hopen dat elke boer die wil starten met kalf bij koe, hier inspiratie vindt wat bij hem of haar zou passen. In het komende jaar organiseren we open-leer-dagen bij een aantal van deze bedrijven. 

Gravesteyn

Dirk Gravesteyn over kalfjes bij de koe

Op biologisch melkveebedrijf Gravesteyn worden de kalfjes al jaren bij de koe gehouden. Dit kan ook bij een pleegmoeder zijn. Lees hier meer over hoe Dirk en Isabella dit doen.
841a9391-9d24-4231-a2f6-3333e8df2cff(1)

Hoeve Jamboors over kalfjes bij de koe

Peter en Nelleke Hegger hebben een biologisch rundveebedrijf met ongeveer 60 koeien en hun jongvee. Binnen hun bedrijf staat liefde voor het land en de dieren centraal. Ze vinden dat de koe recht heeft op het moedergevoel en de kalfjes recht hebben op het kindgevoel. Daarom mogen de kalveren ruim twee maanden bij de koe blijven.
biodynamisch-de-kompenije-3872x2581_2

Jan Brandsma, De Kompenije, over kalfjes bij de koe

Sinds november 2022 houdt Jan Brandsma alle kalfjes bij de koe. Hij had al langer ideeën om iets te veranderen aan de manier waarop hij omging met de kalfjes. Toen hij werd benaderd door Janina van der Drift van Kalverliefde kon hij aan de slag. Hij vertelt over zijn systeem met pleegmoeders.
boebadoe

Boer Bart , Boerderij Boebadoe, over kalveren bij de koe

Boerderij Boebadoe houdt kalfjes bij de koe!
20230802_154338

Wim en Hariëtte van Roessel, boerderij De Regte Heijden

Boer Bart is sinds 2017 aan het experimenteren. Kalfjes die in de zomer en de lente worden geboren in de wei laten ze sinds een aantal jaar bij de moeder. Zolang als moeder en kalf dat willen. En dan met name de kalfjes die later ook melkkoe worden op het bedrijf. De kalfjes die dat niet worden, en de stiertjes, verlaten het bedrijf na twee weken.
Boerbart

Bartele Holtrop, over kalveren bij de koe

Boer Bart is sinds 2017 aan het experimenteren. Kalfjes die in de zomer en de lente worden geboren in de wei laten ze sinds een aantal jaar bij de moeder. Zolang als moeder en kalf dat willen. En dan met name de kalfjes die later ook melkkoe worden op het bedrijf. De kalfjes die dat niet worden, en de stiertjes, verlaten het bedrijf na twee weken. "Het mag eigenlijk nog niets heten, maar misschien hebben we over 10 jaar wel de antwoorden"
vdsande-1024x682

Charl vd Sande, over kalveren bij de koe

Charl van de Sande heeft samen met zijn vader Frans en vrouw Marije heb een melkveehouderij in Nieuwerkerk, Zeeland met 134 melkkoeien van diverse rassen. In 2015 werd het bedrijf biologisch en toen hun eerste kind werd geboren, wilden ze dat ook de kalveren moederzorg kregen.
keurentjes

Gerard Keurentjes

Bij biologisch-dynamische maatschap Keurentjes-Pietersma in Rutten blijven jaarlijkst zo’n twintig FriesHollandse kalfjes bij moeder of pleegmoeder in een aparte groep. “Het systeem is fantastisch simpel.
leefhebberie2

Else Koning, Boerderie de Leefhebberie, over hun bedrijf

In het mooie beekdal van het Achterhoekse buurtschap Barlo bouwen Robin en Else aan een kleinschalige regeneratieve boerderij. Zij zijn in 2021 gestart met het houden van de kalveren bij de (pleeg)koe en willen in de toekomst hierin nog verder ontwikkelen.
Ruurhoeve3

Corné Ansems, Kaasboerderij De Ruurhoeve, over kalveren bij de koe

Melkveehouder Corné Ansems (55-60 koeien, 8300 liter/koe/jaar) houdt al 16 jaar kalfjes bij de koe. Zijn bedrijf is ‘gangbaar’, maar is eigenlijk alles behalve gangbaar. Hij heeft een ligboxstal, een melkrobot en speent de kalveren bij 3 maanden. Van de 60 ha land die Kaasboerderij De Ruurhoeve in gebruik heeft, is 20 ha kruidenrijk gras, 4 ha notenbomen en 1,3 ha voedselbos.
durk-4

Durk Oosterhof, OBIO, over kalveren bij de koe

Durk Oosterhof heeft een biodynamisch melkveebedrijf in Drachten, Friesland. Op deze boerderij leven zo'n 43 melkkoeien plus hun jongvee op op ruim 40 ha grasland. In de zomer krijgen de koeien op deze boerderij dag en nacht onbeperkt toegang tot de wei. De gemiddelde opbrengst is ongeveer 6000 liter melk per koe per jaar.
ruimzicht1

Gerjo Koskamp, Boerderij Ruimzicht, over kalveren bij de koe

Boerderij Ruimzicht is een biologisch dynamisch melkveebedrijf met (sinds 2021 nog maar) 30 melkkoeien, 45 hectare (zand) en doet aan maximale weidegang. Al 30 jaar houden ze kalfjes bij de koe.
Aan het laden...