Boer Bart, over kalveren bij de koe

Boer Bart (Bartele Holtrop) runt samen met zijn gezin een biologische melkveehouderij met 44 hectare grond. De koeien staan zo veel mogelijk buiten. De weigang gaat van Maart tot zo ver mogelijk in November, en als dat kan dag én nacht. Het bedrijf heeft 75 koeien die circa 5500 liter melk geven per jaar, per koe. 

Kalf bij de koe

“We zijn in 2017 begonnen met experimenteren met kalfjes bij de pleegmoeder. Dat was efficient maar uiteindelijk geen succes. De kalfjes worden wild en omdat er meerdere kalfjes bij één pleegmoeder zitten krijgen sommige kalfjes te weinig binnen. Dus toen zijn we weer gestopt.

Sinds 2022 zijn we toch weer begonnen. We willen de emoties van de dieren serieus nemen, met alles wat daarbij hoort. Daarbij hoort, vinden wij, dus ook de moedergevoelens van de koe. We hopen dat onze dieren er blijer, gelukkiger, gezonder en daarmee ouder mee worden. 

Wat we nu doen is dat alle kalfjes die we op het bedrijf houden, de vaarskalfjes, die in de weide zijn geboren, zolang bij de eigen moeder mogen blijven als ze dat willen. De kalfjes worden goed verzorgd door hun moeder, ze zijn blij, en de eigen moeder heeft altijd genoeg melk voor het kalf. De kalfjes gaan mee met de moeders als deze gehaald worden om gemolken te worden en dit contact moment zorgt ervoor dat ze ditmaal niet wild worden.

De kalfjes blijven bij hun moeder zolang ze dat willen, hier hebben we geen strak beleid op. Dat kan dus ook wel eens langer dan 3 maanden zijn. We weten niet precies hoe vaak het kalf drinkt per dag, maar we schatten zo’n 10 liter. Dan blijft er nog circa 8 liter over voor ons. 

We hebben er expres ervoor gekozen om dit niet te doen bij kalfjes in de stal, of die in de stal worden geboren, omdat deze verongelukken in de rooster schuif. Dus in de winter in de stal doen houden we geen kalfjes bij de koe. 

De stiertjes en vaarskalfjes die niet op het bedrijf blijven verkopen we na 2 weken aan de veehandelaar. Deze zijn dan 2 weken bij de moeder gebleven. Deze leveren dan een goede prijs op!

Voor ons is dit, op dit moment de beste tussenweg. We zijn en blijven aan het experimenteren, dus het mag nog geen naam hebben, maar misschien dat we over 10 jaar de antwoorden hebben!” 

Spenen en erna

Als de dieren goed ontwikkeld zijn ga ik ze spenen. Dat is om en nabij 3 maanden, maar dat kan dus ook langer zijn. We merken dat dan de speendip het kleinste is.

De kalfjes zijn dan volledig afgezonderd van hun moeder. We hebben in het verleden wel geprobeerd dat ze hun moeder weliswaar niet zagen, maar wel konden horen, maar dan houden ze je wel echt wakker.

 

Wat zijn de voordelen? 

 
  • Ik word er blij van 
  • Het kalf krijgt alle zorg die het nodig heeft, dus ik heb er geen werk aan
  • De kalveren zijn gezonder
  • De kudde reageert er goed op, ze zijn vriendelijk en worden niet wild
  • Geen uitval onder de kalfjes
  • Lagere vee-arts kosten
  • Hogere opbrengst voor de stierkalveren, al na twee weken bij de moeder
  • Dieren zijn eerder vruchtbaar en drachtig
  • Kortere opgroei periode van de kalfjes 
  • We hopen, maar dat kunnen we nog niet zien, dat blijere en gezondere koeien ouder worden en zo ook veel melk geven  

Hoe start je? 

“Wij raden aan de starten in kleine stapjes. Dat vinden wij het fijnst. Het eerste gesprek dat je moet voeren is met je vrouw, of met de persoon met wie je het bedrijf runt. Je moet er allebei achter staan dat je dit avontuur aan gaat. Daarna kan je bij een groepje andere boeren de kunst afkijken en zien wat bij je past.”

 

Afzet van kalf-bij-koe zuivel

 

Wij verkopen onze melk aan Henri Willig, die er vervolgens allerlei lekker zuivel producten van maakt.