Campagne afgerond met stappenplan

12.03.2024

Met de presentatie van een stappenplan ‘Kalfjes bij de Koe, maar Hoe’ is het tweejarig subsidietraject van Caring Farmers succesvol afgerond. Met deze campagne faciliteerde Caring Farmers kennisoverdracht van ervaren melkveehouders naar hun collega’s die met kalf bij koe willen starten. Ook hielpen we de kalf bij koe boeren met meer afzet, door consumenten te wijzen op alle verkoopkanalen. 

Sinds januari 2022 steeg het aantal boerderijen waar (een deel van) de kalfje minimaal 8 weken bij de koe mogen blijven van 23 naar 30, is #kalfbijkoe zuivel te koop bij ruim 300 supermarkten en de consument wist het te vinden en kocht een miljoen liter via Zuiver Zuivel en Kalverliefde.  Een doorbraak op alle fronten. 

Alle kennis en ervaring van 23 melkveehouders hebben we gebundeld in een stappenplan ‘Kalf bij Koe, maar hoe?‘. We hopen met deze praktijkhandleiding meer boeren te interesseren om de stap te wagen, en vooral om het hen makkelijker te maken en de overgang voor boer, koe en kalf soepeler te laten verlopen.  

Op naar een vervolgcampagne!

Momenteel is Caring Farmers op zoek naar fondsen, subsidies en donaties om deze belangrijke campagne voort te zetten. We willen verder met promotie van kalfbijkoe melk, kennisdeling en onderzoek. Donaties zijn dan ook meer dan welkom!

Met dank aan:

Het stappenplan is tot stand gekomen met Sabe subsidie van LNV/RVO, maar ook door donaties van vele donateurs van Caring Farmers, het Barth Misset Fonds, Reroot the Dutch Food System, Fund Animal Welfare Projects.  

Voor de inhoud zijn we alle melkveehouders erkentelijk die op eigen kracht en kennis de stap al jaren geleden hebben gemaakt en die hun kennis met ons en hun collega’s wilden delen. Je vindt ze hier. Extra dank gaat uit naar de initiatiefnemers van deze campagne: Gerjo Koskamp van Ruimzicht en Corne Ansems van de Ruurhoeve. 

 Ook gaat onze dank uit naar dierenarts Gerdien Kleijer, Janina van der Drift
van Kalverliefde, Martine Vos van With Green Eyes, taalonderzoekster Leonie Cornips en Adriaan
Antonis, senior onderzoeker gespecialiseerd in rundvee aan de Universiteit Utrecht. 

Meer informatie: 

Hieronder vind je de bijlagen bij het stappenplan. We hopen de komende tijd samen met (praktijk)wetenschappers deze informatie aan te vullen en te verbeteren. Voor meer informatie voor boeren, kijk vooral ook bij deze pagina met vele relevante website en studies. 

Bijlagen bij het Stappenplan